Działanie biologiczne witaminy C:
- Przyspiesza procesy gojenia się ran i zrastania kości
- Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, kwasów tłuszczowych i cholesterolu
- Bierze udział w syntezie hormonów kory nadnerczy
- Ułatwia przyswajanie żelaza
- Uczestniczy w procesie wytwarzania krwinek czerwonych
- Posiada właściwości bakteriostatyczne - w stosunku do niektórych drobnoustrojów także bakteriobójcze
- Hamuje powstawanie nitrozamin w żołądku, które działają rakotwórczo
Działanie witaminy C istotne dla kosmetyki:
- Współdziała w syntezie kolagenu, opóźniając procesy starzenia się skóry
- Przyspieszając procesy gojenia zmniejsza ryzyko powstawania blizn
- Przyczynia się do szybszej i sprawniejszej regeneracji naskórka, rozjaśnia przebarwienie skóry
- Bierze udział w regeneracji witaminy E
- Jest silnym reduktorem o działaniu przeciwutleniającym w stosunku do wolnych rodników
- podnosi odporność organizmu
Występowanie witaminy C:
- Główne źródło to świeże owoce lub właściwie przetworzone (czarna porzeczka, czerwona papryka, brukselka, zielona papryka, kalafior, szpinak, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, pomarańcza, czerwona porzeczka)
- Podstawowe źródło witaminy C (kapusta czerwona, kapusta biała, pomidory, kapusta kiszona, ziemniaki młode, ziemniaki późne)
- Źródła ubogie w witaminę C (jabłka, ogórki, cebula, gruszki, śliwki)
- W produktach pochodzenia zwierzęcego jest jej bardzo mało
- Podczas zamrażania produkty tracą znaczną część witaminy C
- Ponieważ rozpuszcza się w wodzie powinna być dostarczana z pożywieniem codziennie
Objawy niedoboru witaminy C:
- Dziąsła rozpulchnione, gąbczaste, łatwo krwawiące
- Zmęczenie, osłabienie, drażliwość, utrata masy ciała
- Wolno i źle gojące się rany
- Hiperkeratoza wokół mieszków włosowych
Witamina C działa uszczelniająco na kapilary co zmniejsza powstawanie "pajączków skórnych", zmniejsza powstawanie obrzęków i podwyższa odporność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz