wtorek, 2 listopada 2010

Witamina PP

Witamina PP znana jest też pod pojęciem: kwas nikotynowy, witamina B3.
Rozpuszczalna w wodzie. Jedna z bardzo trwałych witamin, odpornych na działanie temperatury, tlenu atmosferycznego, kwasów i światła.
Nikotyna ulega przekształceniu w kwas nikotynowy dopiero pod wpływem silnych środków utleniających, przemiana tego typu nie zachodzi w organizmie.

Funkcje witaminy PP w organizmie:
  • Uczestniczy w procesach utleniania i redukcji
  • Uczestniczy w redukcji poziomu cukru we krwi
  • Reguluje poziom cholesterolu
  • Pomaga w sprawnym przepływie krwi przez naczynia krwionośne
  • Współdziała w syntezie estrogenów o progesteronu
  • Wpływa na stan zdrowia psychiznego
  • Wpływa na stan skóry i błon śluzowych

Skutki niedoboru witaminy PP:
  • Zaburzenia metabolizmu cukrów
  • Zaburzenia oddychania komórkowego
  • Zaburzenia trawienne: biegunki, osłabienie, spadek masy ciała
  • Zaburzenia pracy układu nerwowego: zawroty i bóle głowy, bezsenność, rozstrój nerwowy i zaburzenia pamięci, zapalenia nerwów
  • Zmiany skórne: pogrubienie i szorstkość skóry, zaczerwienienie, złuszczanie naskórka, utrata elastyczności skóry

Witamina PP występuje w produktach pochodzenia roślinnego.
Nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar jest wydalany z moczem.
Należy przyjmować ją codziennie.

Występowanie witaminy PP:
  • Najwięcej witaminy PP jest w wątrobie wieprzowej, wołowej i drobiowej, w mięsie kurcząt
  • Ryby: łosoś, makrela wędzona, mintaj, dorsz, śledzie
  • Kiełki pszenicy i otręby pszenne, kasza gryczana i jęczmienna, orzeszki arachidowe
  • Brokuły, brukselka, banany, kiwi i morele
  • Marchew, groszek, szpinak, jabłka, kapusta, ziemniaki, ryż ciemny

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP to około 15 mg na dobę, powyżej 50 roku życia 20 mg na dobę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz