Rozpuszczalna w wodzie. Jedna z bardzo trwałych witamin, odpornych na działanie temperatury, tlenu atmosferycznego, kwasów i światła.
Nikotyna ulega przekształceniu w kwas nikotynowy dopiero pod wpływem silnych środków utleniających, przemiana tego typu nie zachodzi w organizmie.
Funkcje witaminy PP w organizmie:
- Uczestniczy w procesach utleniania i redukcji
- Uczestniczy w redukcji poziomu cukru we krwi
- Reguluje poziom cholesterolu
- Pomaga w sprawnym przepływie krwi przez naczynia krwionośne
- Współdziała w syntezie estrogenów o progesteronu
- Wpływa na stan zdrowia psychiznego
- Wpływa na stan skóry i błon śluzowych
Skutki niedoboru witaminy PP:
- Zaburzenia metabolizmu cukrów
- Zaburzenia oddychania komórkowego
- Zaburzenia trawienne: biegunki, osłabienie, spadek masy ciała
- Zaburzenia pracy układu nerwowego: zawroty i bóle głowy, bezsenność, rozstrój nerwowy i zaburzenia pamięci, zapalenia nerwów
- Zmiany skórne: pogrubienie i szorstkość skóry, zaczerwienienie, złuszczanie naskórka, utrata elastyczności skóry
Witamina PP występuje w produktach pochodzenia roślinnego.
Nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar jest wydalany z moczem.
Należy przyjmować ją codziennie.
Występowanie witaminy PP:
- Najwięcej witaminy PP jest w wątrobie wieprzowej, wołowej i drobiowej, w mięsie kurcząt
- Ryby: łosoś, makrela wędzona, mintaj, dorsz, śledzie
- Kiełki pszenicy i otręby pszenne, kasza gryczana i jęczmienna, orzeszki arachidowe
- Brokuły, brukselka, banany, kiwi i morele
- Marchew, groszek, szpinak, jabłka, kapusta, ziemniaki, ryż ciemny
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP to około 15 mg na dobę, powyżej 50 roku życia 20 mg na dobę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz