wtorek, 16 listopada 2010

Witamina B1

Witamina B1 - tiamina rozpuszczalna w wodzie, w kwasach i w alkoholu. Ulega utlenieniu pod wpływem tlenu atmosferycznego.

Funkcje witaminy B1 w organizmie:
  • Współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Wspomaga pracę układu krążenia i pracę mięśniową
  • Uczestniczy w procesie spalania cukrów
  • Ma wpływ na proces wzrastania
  • Ma znaczenie przy produkcji krwinek czerwonych

Objawy niedoboru witaminy B1:
  • Choroba beri beri - porażenia nerwów, atrofia mięśni kończyn
  • Oczopląs, zaburzenia pamięci, niezdolności koncentracji, drgawki, skurcze mięśni
  • Zaburzenia trawienne: brak łaknienia, nudności, biegunki i wymioty
  • Niewydolność krążenia: przyspieszona praca serca i zwiększenie jego wymiarów, obrzęki kończyn

Działania o znaczeniu kosmetycznym:
  • Osoby z niedoborem tiaminy częściej są kąsane przez komary i inne owady, prawdopodobnie wskutek niskiego poziomu substancji odstraszających w skórze
  • Tiamina przyspiesza gojenie się ran i lekko uśmierza ból
  • Diety niskokaloryczne zazwyczaj prowadzą do niedoboru tiaminy czego skutkiem jest zmęczenie, rozdrażnienie, brak łaknienia, zaburzenia snu, niezdolność do koncentracji

Występowanie tiaminy w przyrodzie:
  • Głównym źródłem witaminy B1 są produkty zbożowe, mięso, wędliny, rośliny strączkowe
  • Pieczywa ciemne i razowe, kasze, niepolerowany ryż
  • Drożdże i wypieki drożdżowe

Produkty o wysokiej zawartości witaminy B1:
  • Wątróbka wieprzowa i cielęca
  • Groch suche nasiona, przenica niełuskana
  • Fasola suche nasiona
  • Mięso wieprzowe, szynka wieprzowa
  • Chleb Graham, chleb razowy, chleb praski, orzechy
  • Mięso wołowe, rostbef


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz