Synteza w skórze stanowi główne źródło witaminy D.
Działanie witaminy D na organizm:
- Jelito cienkie - zwiększenie transportu (wchłanianie) wapnia i fosforanów
- Kości - uwalnianie wapnia z kości do płynów ustrojowych (prawidłowe stężenie Ca i P we krwi jest warunkiem dobrej mineralizacji kości)
- Mięśnie szkieletowe - wpływ na siłę i jakość skurczu
- Układ limfatyczny - działanie przeciwnowotworowe
Najczęstsze występowanie:
- Ryby morskie, zwłaszcza makrela, sardynki i śledzie
- Łosoś
- Jaja, szczególnie żółtka jaj
- Mleko i sery
- Masło, margaryny, tran
Czynniki niszczące witaminę D:
- Zanieczyszczenia powietrza, a szczególnie dym i smog
- Niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne
- Zbyt obfita dieta mączna, wiążąca wapń
- Niskie spożycie mleka i przetworów mlecznych
Zalecana dzienna dawka to 400 j.m. witaminy D.
Skutki niedoboru witaminy D:
- Zaburzenia kostne u dzieci i dorosłych: krzywica, demineralizacja kości, skrzywienie kręgosłupa
- Próchnica zębów
- Skurcze mięśniowe
- Przewlekła niewydolność nerek
- Czasami miażdżyca
Nadmiar witaminy D (hyperwitaminoza):
- Jadłowstręt, nudności, wymioty
- Zwiększone pragnienie i wielomocz
- Osłabienie i drażliwość
- Świąd skóry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz