środa, 3 listopada 2010

Witamina D

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach.
Synteza w skórze stanowi główne źródło witaminy D.

Działanie witaminy D na organizm:
  • Jelito cienkie - zwiększenie transportu (wchłanianie) wapnia i fosforanów
  • Kości - uwalnianie wapnia z kości do płynów ustrojowych (prawidłowe stężenie Ca i P we krwi jest warunkiem dobrej mineralizacji kości)
  • Mięśnie szkieletowe - wpływ na siłę i jakość skurczu
  • Układ limfatyczny - działanie przeciwnowotworowe 

Najczęstsze występowanie:
  • Ryby morskie, zwłaszcza makrela, sardynki i śledzie
  • Łosoś 
  • Jaja, szczególnie żółtka jaj
  • Mleko i sery
  • Masło, margaryny, tran

Czynniki niszczące witaminę D:
  • Zanieczyszczenia powietrza, a szczególnie dym i smog
  • Niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne
  • Zbyt obfita dieta mączna, wiążąca wapń
  • Niskie spożycie mleka i przetworów mlecznych

Zalecana dzienna dawka to 400 j.m. witaminy D.

Skutki niedoboru witaminy D:
  • Zaburzenia kostne u dzieci i dorosłych: krzywica, demineralizacja kości, skrzywienie kręgosłupa
  • Próchnica zębów
  • Skurcze mięśniowe
  • Przewlekła niewydolność nerek
  • Czasami miażdżyca

Nadmiar witaminy D (hyperwitaminoza):
  • Jadłowstręt, nudności, wymioty
  • Zwiększone pragnienie i wielomocz
  • Osłabienie i drażliwość
  • Świąd skóry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz