wtorek, 16 listopada 2010

Witamina B1

Witamina B1 - tiamina rozpuszczalna w wodzie, w kwasach i w alkoholu. Ulega utlenieniu pod wpływem tlenu atmosferycznego.

Funkcje witaminy B1 w organizmie:
  • Współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • Wspomaga pracę układu krążenia i pracę mięśniową
  • Uczestniczy w procesie spalania cukrów
  • Ma wpływ na proces wzrastania
  • Ma znaczenie przy produkcji krwinek czerwonych

Objawy niedoboru witaminy B1:
  • Choroba beri beri - porażenia nerwów, atrofia mięśni kończyn
  • Oczopląs, zaburzenia pamięci, niezdolności koncentracji, drgawki, skurcze mięśni
  • Zaburzenia trawienne: brak łaknienia, nudności, biegunki i wymioty
  • Niewydolność krążenia: przyspieszona praca serca i zwiększenie jego wymiarów, obrzęki kończyn

Działania o znaczeniu kosmetycznym:
  • Osoby z niedoborem tiaminy częściej są kąsane przez komary i inne owady, prawdopodobnie wskutek niskiego poziomu substancji odstraszających w skórze
  • Tiamina przyspiesza gojenie się ran i lekko uśmierza ból
  • Diety niskokaloryczne zazwyczaj prowadzą do niedoboru tiaminy czego skutkiem jest zmęczenie, rozdrażnienie, brak łaknienia, zaburzenia snu, niezdolność do koncentracji

Występowanie tiaminy w przyrodzie:
  • Głównym źródłem witaminy B1 są produkty zbożowe, mięso, wędliny, rośliny strączkowe
  • Pieczywa ciemne i razowe, kasze, niepolerowany ryż
  • Drożdże i wypieki drożdżowe

Produkty o wysokiej zawartości witaminy B1:
  • Wątróbka wieprzowa i cielęca
  • Groch suche nasiona, przenica niełuskana
  • Fasola suche nasiona
  • Mięso wieprzowe, szynka wieprzowa
  • Chleb Graham, chleb razowy, chleb praski, orzechy
  • Mięso wołowe, rostbef


    piątek, 5 listopada 2010

    22. Międzynarodowy Kongres i Tragi Kosmetyczne LNE & spa

    6 - 7 Listopada 

    Miejsce:
    Kraków
    Nowohuckie Centrum Kultury
    al. Jana Pawła II 232; 31-913 Kraków
    (Nowa Huta)

      
    Czas trwania kongresu i targów:
    6 listopada sobota 10.00-18.00
    7 listopada niedziela 10.00-17.00



    Program i reszta informacji dostępne na stronie www.lne.pl - w zakładce Kongres



    czwartek, 4 listopada 2010

    Witamina E

    Witamina E należy do grupy związków występujących w przyrodzie zwanych tokoferolami.

    Występowanie:
    • Witamina E występuje w zielonych częściach roślin, w ziarnach zbóż i w nasionach roślin oleistych, zwłaszcza słonecznika i soi
    • Najwięcej witaminy E występuje w roślinach w czasie ich intensywnego rozwoju, zwłaszcza w okresie kiełkowania nasion np. w kiełkach pszenicy
    • Występuje w chlebie razowym, płatkach owsianych, musli, w kapuście, marchwi, szparagach, selerze, porach, pietruszce i pomidorach
    • W żółtku jaj, w wątrobie, tranie
    • Występuje w jabłkach i porzeczkach

    Działanie:
    • Przeciwdziała procesom starzenia się
    • Zapewnia prawidłowy stan mięśni
    • Polepsza stan skóry, zmniejsza w skórze utratę wody, poprawia elastyczność skóry
    • Częściowo chroni naczynia krwionośne
    • Przyspiesza proces gojenia
    • Chroni krwinki czerwone

    Niedobór witaminy E:
    • Przedwczesne starzenie się
    • Powstawanie żylaków
    • Odkładanie się złogów tłuszczowych w mięśniach
    • Zaburzenia krążenia

    Działanie witaminy E w kosmetyce:
    • Opóźnienie objawów starzenia się skóry
    • Poprawa gospodarki wodnej - ujędrnienie naskórka
    • Poprawa krążenia w kapilarach skórnych
    • Lepsze odżywienie skóry
    • Łatwiejsze odprowadzenie metabolitów
    • Zmniejszanie stanów zapalnych
    • Zmniejszenie wrażliwości na promieniowanie UV i łagodzenie skutków promieniowania
    • Działa na wolne rodniki 

     Wpływ na naskórek:
    • Uzupełnia braki cementu miedzykomórkowego
    • Chroni naskórek przed utratą wody
    • Poprawia elastyczność naskórka

    Wpływ na głębokie warstwy naskórka i na skórę właściwą:
    • Chroni błony komórkowe
    • Zapobiegają stanom zapalnym, podrażnieniom i częściowo łagodzą już istniejące zmiany

    Zastosowanie witaminy E w kosmetykach plażowych:
    • W kosmetykach przed i po opalaniu - zapobiega występowaniu stanów zapalnych, zapobiega i łagodzi zmiany rumieniowe po opalaniu
    • Hamuje procesy karcinogenezy rozwijającej się pod wpływem promieniowania UV


      środa, 3 listopada 2010

      Witamina D

      Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach.
      Synteza w skórze stanowi główne źródło witaminy D.

      Działanie witaminy D na organizm:
      • Jelito cienkie - zwiększenie transportu (wchłanianie) wapnia i fosforanów
      • Kości - uwalnianie wapnia z kości do płynów ustrojowych (prawidłowe stężenie Ca i P we krwi jest warunkiem dobrej mineralizacji kości)
      • Mięśnie szkieletowe - wpływ na siłę i jakość skurczu
      • Układ limfatyczny - działanie przeciwnowotworowe 

      Najczęstsze występowanie:
      • Ryby morskie, zwłaszcza makrela, sardynki i śledzie
      • Łosoś 
      • Jaja, szczególnie żółtka jaj
      • Mleko i sery
      • Masło, margaryny, tran

      Czynniki niszczące witaminę D:
      • Zanieczyszczenia powietrza, a szczególnie dym i smog
      • Niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne
      • Zbyt obfita dieta mączna, wiążąca wapń
      • Niskie spożycie mleka i przetworów mlecznych

      Zalecana dzienna dawka to 400 j.m. witaminy D.

      Skutki niedoboru witaminy D:
      • Zaburzenia kostne u dzieci i dorosłych: krzywica, demineralizacja kości, skrzywienie kręgosłupa
      • Próchnica zębów
      • Skurcze mięśniowe
      • Przewlekła niewydolność nerek
      • Czasami miażdżyca

      Nadmiar witaminy D (hyperwitaminoza):
      • Jadłowstręt, nudności, wymioty
      • Zwiększone pragnienie i wielomocz
      • Osłabienie i drażliwość
      • Świąd skóry

      wtorek, 2 listopada 2010

      Witamina PP

      Witamina PP znana jest też pod pojęciem: kwas nikotynowy, witamina B3.
      Rozpuszczalna w wodzie. Jedna z bardzo trwałych witamin, odpornych na działanie temperatury, tlenu atmosferycznego, kwasów i światła.
      Nikotyna ulega przekształceniu w kwas nikotynowy dopiero pod wpływem silnych środków utleniających, przemiana tego typu nie zachodzi w organizmie.

      Funkcje witaminy PP w organizmie:
      • Uczestniczy w procesach utleniania i redukcji
      • Uczestniczy w redukcji poziomu cukru we krwi
      • Reguluje poziom cholesterolu
      • Pomaga w sprawnym przepływie krwi przez naczynia krwionośne
      • Współdziała w syntezie estrogenów o progesteronu
      • Wpływa na stan zdrowia psychiznego
      • Wpływa na stan skóry i błon śluzowych

      Skutki niedoboru witaminy PP:
      • Zaburzenia metabolizmu cukrów
      • Zaburzenia oddychania komórkowego
      • Zaburzenia trawienne: biegunki, osłabienie, spadek masy ciała
      • Zaburzenia pracy układu nerwowego: zawroty i bóle głowy, bezsenność, rozstrój nerwowy i zaburzenia pamięci, zapalenia nerwów
      • Zmiany skórne: pogrubienie i szorstkość skóry, zaczerwienienie, złuszczanie naskórka, utrata elastyczności skóry

      Witamina PP występuje w produktach pochodzenia roślinnego.
      Nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar jest wydalany z moczem.
      Należy przyjmować ją codziennie.

      Występowanie witaminy PP:
      • Najwięcej witaminy PP jest w wątrobie wieprzowej, wołowej i drobiowej, w mięsie kurcząt
      • Ryby: łosoś, makrela wędzona, mintaj, dorsz, śledzie
      • Kiełki pszenicy i otręby pszenne, kasza gryczana i jęczmienna, orzeszki arachidowe
      • Brokuły, brukselka, banany, kiwi i morele
      • Marchew, groszek, szpinak, jabłka, kapusta, ziemniaki, ryż ciemny

      Dzienne zapotrzebowanie na witaminę PP to około 15 mg na dobę, powyżej 50 roku życia 20 mg na dobę.