Funkcje witaminy B1 w organizmie:
- Współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
- Wspomaga pracę układu krążenia i pracę mięśniową
- Uczestniczy w procesie spalania cukrów
- Ma wpływ na proces wzrastania
- Ma znaczenie przy produkcji krwinek czerwonych
Objawy niedoboru witaminy B1:
- Choroba beri beri - porażenia nerwów, atrofia mięśni kończyn
- Oczopląs, zaburzenia pamięci, niezdolności koncentracji, drgawki, skurcze mięśni
- Zaburzenia trawienne: brak łaknienia, nudności, biegunki i wymioty
- Niewydolność krążenia: przyspieszona praca serca i zwiększenie jego wymiarów, obrzęki kończyn
Działania o znaczeniu kosmetycznym:
- Osoby z niedoborem tiaminy częściej są kąsane przez komary i inne owady, prawdopodobnie wskutek niskiego poziomu substancji odstraszających w skórze
- Tiamina przyspiesza gojenie się ran i lekko uśmierza ból
- Diety niskokaloryczne zazwyczaj prowadzą do niedoboru tiaminy czego skutkiem jest zmęczenie, rozdrażnienie, brak łaknienia, zaburzenia snu, niezdolność do koncentracji
Występowanie tiaminy w przyrodzie:
- Głównym źródłem witaminy B1 są produkty zbożowe, mięso, wędliny, rośliny strączkowe
- Pieczywa ciemne i razowe, kasze, niepolerowany ryż
- Drożdże i wypieki drożdżowe
Produkty o wysokiej zawartości witaminy B1:
- Wątróbka wieprzowa i cielęca
- Groch suche nasiona, przenica niełuskana
- Fasola suche nasiona
- Mięso wieprzowe, szynka wieprzowa
- Chleb Graham, chleb razowy, chleb praski, orzechy
- Mięso wołowe, rostbef